sâmbătă, 29 octombrie 2011

The Chomsky-Foucault Debate 2: Marginalitate, intimitate, precepte; Adrian Schiop dezbate cu Ion Grigorescu


Căminul Cultural prezintă:

The Chomsky-Foucault Debate.
(2) Marginalitate, intimitate, precepte; Adrian Schiop dezbate cu Ion Grigorescu


Duminica, 30 octombrie 2011, orele 18:00, la subRahova, strada Sergent Nutu Ion nr. 2, Bucuresti

“As spune ca notiunea de viata nu este un concept stiintific…” (Michel Foucault, în Natura umana: Dreptate versus Putere; Noam Chomsky dezbate cu Michel Foucault, 1971).

A doua întâlnire din seria Chomsky-Foucault Debate îi aduce fata în fata pe Adrian Schiop, scriitor, si pe Ion Grigorescu, artist, pentru o discutie despre posibilitatea situarii în afara normelor, despre iconic si marginal, despre limitele intimitatii în reprezentarea artistica si ale conformitatii în evaluarea critica.  
Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judetul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie si stiinte ale Educatiei  la Cluj. A lucrat ca profesor de limba si literatura româna (1997 - 2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelanda), jurnalist (2004 - 2010, Evenimentul Zilei, Prezent, România Libera). În prezent, face o cercetare despre manele. A publicat doua romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) si Zero grade Kelvin (Polirom, 2009).
Ion Grigorescu (n. 1945, Bucuresti) este unul dintre cei mai activi si radicali artisti contemporani din România. În lucrarile sale se regasesc tipare din arta sacra si din performance si body-art, analize politice si înregistrari ale cotidianului, referinte estetice poveriste si altele sofisticat contextuale. Printre expozitiile în care lucrarile sale pot fi vazute în aceasta perioada se numara: Performing History, Pavilionul României la Bienala de la Venetia,  Back to Back, galeria Andreiana Mihail, Bucuresti,  Cortul diplomatic, Salonul de Proiecte, Bucuresti, A Complicated Relation, Kalmar Konstmuseum, Suedia, Works from the Kontakt collection, Sofia Art Gallery, Bulgaria.

The Chomsky-Foucault Debate este o serie de întâlniri live iniiiate de Căminul Cultural.
Prima întâlnire, despre proteste, revolte, insurectii populare, actiuni violente, i-a avut ca invitati pe Andrei State si Florin Flueras si a fost moderata de Iulia Popovici.
Dezbaterea din 30 octombrie are loc în cadrul Zilelor Strâmbe, un proiect care îsi propune sa abordeze, în mod performativ, forme si probleme delicate sau generatoare de tensiune în cadrul societatii românesti si nu numai.


Căminul Cultural este un proiect nomad ce ofera un cadru performativ si discursiv pentru practica artistica si politica. Directia artistica a proiectului este asigurata de artistii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz si Manuel Pelmus. Proiectul este administrat de Asociatia culturala Solitude Project în cooperare cu Bandlien/Pelmus.

Partener principal: Erste Stiftung. Parteneri: subRahova, Critic Atac, veioza arte, Rokolectiv, Modernism.ro.

Seria “The Chomsky-Foucault Debate” este coordonata de Manuel Pelmuş si Raluca Voinea.

subRahova este un spatiu destinat artelor contemporane fiind un proiect coordonat artistic de Farid Fairuz si Eduard Gabia si administrat de Asociatia culturala Solitude Project.
subRahova este situat în vecinătatea cartierului Rahova, pe strada Sergent Nuțu Ion nr. 2 (a treia intersecție de la Hotel Marriot spre cartierul Rahova, la intersecția străzii Mihail Sebastian cu Calea 13 septembrie), in curtea RECOM.

http://www.strazibucuresti.ro/harta-bucuresti-strada-sergent-nutu-ion.html